Zeytun bitkisinin meyvələrinin tərkibi 6 % zülal, 9 % lif, 23 % su, 56 % yağ, şəkər, karotin, A, B, C, E vitaminləri, kalium, kalsium, fosfor, kükürd, xlor,maqnezium mineralları və qlükozidlərlə zəngindir.
Zeytun və ya zeytun yağı ilə hazırlanan salatlar ürək-damar sağlamlığını qoruyur.
Zeytun yağı yaşlanmanın təsirindən dərini qoruyur, dəri xəstəliklərinin meydana gəlməsinin qarşısını alır və dərini gözəlləşdirir.
Zeytun yağı, sağlam yağlar, skualen (insan dərisinin əsas komponentləri), oleik asitas (ürəyin sağlamlığı, damarlar və dəri üçün yararlı olan doymamış yağlar), fenolik antioksidantlar və vitaminlər olduğu üçün dərinin metabolizmi üçün çox faydalıdır.
Zeytun yağı üz dərisini makiyaj maddələrinin kimyəvi təsirindən qoruyur.
Zeytun yağı tez-tez saç və dəriyə qulluqda istifadə olunarsa çox faydası vardır
Zeytun yağı saç dərisini qidalandırır, saç tökülməsini və kəpəyi aradan qaldırır, başın dərisində olan deformasiyaları aradan qaldırır və yeni saç artımını çoxaldır.
Zeytun və zeytun yağı müntəzəm olaraq istehlak edildikdə,həzm və bağırsaq sistemlərinin funksiyalarını tənzimləyir.
Qida Məsələləri Üzrə Mütəxəssis / Ağa Salamov
Mənbə: Qidaelmi.az