Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı 2023-cü ilə kimi qida sənayesi şirkətlərinin istehsalatda transyağlardan tamamilə imtina etməsinə nail olmağa çalışır.
Bu barədə Tedros Adan bildirib.
“Dünya pandemiya ilə mübarizə apardığı bir vaxtda, biz bundan sonra da bütün gücümüzü insanların sağlamlığının qorunmasına yönəltməliyik. Bu qeyri infeksion xəstəlik və təhlükələrə də aiddir. Qida sənayesində trans yağların istifadəsi hər il yarım milyon insanın qəfil ölümünə səbəb olur. Bu yağlar ürək-damar xəstəliklərinin inkişafında əsas səbəblərdən biridir.
ÜST 58 ölkənin öz ərazisində qida istehsalatında trans yağların istifadəsinə qadağa qoyması barədə qərarını dəstəkləyir. Bu, 3,2 milyard insanın orqanizminin qorunması deməkdir.
Digər 100 ölkəyə də bu məsələni həll etməyi tövsiyə edirik. Bu ölkələr arasında əhalisinin zərərli yağdan qorunması üçün təcili tədbir görməli olan Azərbaycan, Banqladeş, Misir, Hindistan, Meksika, Koreya, Pakistan və s. var”. \\Medicina.az