"Səhər yeməyi zamanı dənli bitkilərdən və qəhvədən qaçınmalısınız".
Qastroenteroloq Yevgeniya Zarubina "Gazeta.Ru"ya şərhində bəzi məşhur qida və içkilərdən istifadə etməmək barədə xəbərdarlıq edib.
Həkim insanları acqarına qəhvə içməyi dayandırmağa çağırıb, çünki içki mədədə xlor turşusunun əmələ gəlməsini stimullaşdırır və selikli qişanı qıcıqlandırır. Qəhvə də bəzi insanlarda mədə yanmasına səbəb ola bilər və ağırlıq hissi yarada bilər. Mütəxəssis əlavə edib ki, bir çox şirələr mədə-bağırsaq traktına eyni mənfi təsir göstərir.
"Səhər sadə karbohidratlar yemək qan qlükozasında sıçrayışa səbəb olur. Buna görə də səhər yeməyində ağ çörək və bişmiş məhsullar yeməməlisiniz. Həmçinin acqarına tərəvəz və meyvə yeməmək daha yaxşıdır. Onların əksəriyyəti turşularda və qaba liflərlə yüksəkdir və mədə mukozasının qıcıqlanmasına səbəb olur", - deyə o bildirib.
Həkim səhərlər qıcqırdılmış süd məhsulları yeməyin nəyə görə faydasız olduğunu da açıqlayıb. Onun sözlərinə görə, xlorid turşusu səhərlər mədədə konsentrə olur və fermentləşdirilmiş süd məhsullarında olan bütün faydalı bakteriyaları məhv edir.
"Qatıq, kefir və bu kimi məhsullar gündüz qəlyanaltı üçün daha uyğundur", - deyə Zarubina yekunlaşdırıb. \\Redaktor.Az