Paytaxt bazarlarında artıq qarpız və qovun satışa çıxarılıb.
Hazırda bazarda satılan qarpız örtük altında yetişdirilən, yəni istixana qarpızdır.
Satıcılar deyir ki, hazırda qarpız və yemiş müəyyən gübrələr vasitəsilə yetişdirilir.
Amma, alıcılar arasında qarpız və yemişi yalnız mövsümündə almağa üstünlük verənlərlə də rastlaşdıq:
Satıcılar isə məhsulun bazara təzə gətirildiyindən qiymətlərin də baha olduğunu deyirlər.
Qastroenteroloq Sevindik Arazov "Xəzər Xəbər”ə açıqlamasında qeyd edib ki, qarpız zəhərlənməsi onun tərkibində olan nitratdan baş verə bilər.
Bostan şəraitində yetişdirilən qarpızın tərkibində nitratın miqdarı 1 kiloqramda 60 mq, istixana şəraitində isə 90 mq miqdarında ola bilər.
Mütəxəssis qeyd edib ki, qarpız və yemiş məhsulları soyuducuda uzun müddət saxlanıldıqda keyfiyyətini itirir, daxildə müəyyən çürümə prosesləri gedir və müəyyən toksiki maddələr artır. Buna görə də qarpız və yemiş kəsildikdən sonra bir və ya iki gün ərzində istifadə olunmalıdır.
Xezerxeber.az mövzu ilə bağlı daha ətraflı videomaterialı təqdim edir.
Gender.az © Xəbərlərdən istifadə zamanı hiperlinklə istinad olunmalıdır.
Bizi izləyin: