Xəbər lenti
Reklam
A, C, E, K vitaminləri ilə zəngin Kərəviz

Kərəviz cəfəri ailəsindən bir tərəvəzdir. Daha çox Şərqi Aralıq dənizində yetişdirilən kərəviz kök hissəsi, gövdəsi və yarpaqları ilə tam sağlamlıq anbarıdır. Qanın seyreltilməsi və tərkibindəki A, C, E, K vitaminləri sayəsində müxtəlif xəstəliklərə də yaxşı gəlir. Salat kimi bişirilir və istehlak olunur. Bunlara əlavə olaraq yarpaqları qaynadaraq hazırlanan içkinin sidik yolları xəstəliklərinə dərman olduğu məlumdur. Təmizlənmiş kərəviz saplarına fındıq və ya fıstıq yağı sürtməklə diyetlərdə qəlyanaltı kimi də istehlak edilə bilər. Müxtəlif istehlak formaları olan kərəvizin saysız faydaları var.

Kərəviz necə istehlak olunur?

Kərəviz hər cəhətdən həm dadlı, həm də sağlam olan tərəvəzdir. Həm bişmiş, həm də çiy istehlak edilə bilər. Ədviyyat kimi toxumundan da alına bilən tərəvəzdir. Xüsusilə qışda limon və portağal ilə kərəviz bişirilir. Zeytun yağı ilə də hazırlanan kərəviz yeməyi soyuq başlanğıc və ya məzə olaraq istifadə edilə bilər. Bundan əlavə, kərəviz salatı hazırlana bilər və ya hazırlanmış salatlara əlavə edilə bilər. Çipləri müxtəlif ədviyyatlarla qarışdırıb bişirməklə də hazırlamaq olar. Kərəviz sapı yarıya bölünüb, fıstıq və ya fındıq pastası ilə yeyilir.

Kərəvizi necə bişirmək olar?

İstehlak olunma qaydasına görə bişirilən kərəviz soba və ya qazan qabı kimi hazırlana bilər. Çip kimi istehlak ediləcəksə, ədviyyat və zeytun yağı qarışığı əlavə edildikdən sonra bir neçə dəqiqə bişirilir. Digər maddələrlə birləşdirilərək bişirildikdə ən çox seçilən zeytunyağlı yeməklər arasındadır. Yağda qızardaraq da istehlak etmək olar.

Kərəvizi necə yemək olar?


Həkimin də tövsiyələri arasında olan kərəviz bitkisi gövdəsi, gövdəsi, toxumu və yarpaqları ilə son dərəcə faydalıdır. Təkcə ölkəmizdə deyil, dünyanın bir çox ölkələrində tez-tez istehlak edilən qidalar sırasındadır. Yeməklərdə, salatlarda, tərəvəz şorbalarında, detoks sularında istifadə olunur. Beləliklə, kərəviz kökünü necə istehlak etmək olar?
Kökü ilə də şəfa verən kərəviz ən sağlam bitkilər sırasındadır. Kərəvizin kökləri yeməklərə əlavə edilə bilər. Şorba və ya salatlarda istifadə edilə bilər. Kərəviz kökü adətən zeytunyağlı kərəviz yeməklərində və ya tərəvəz şorbalarında istifadə olunur.


Kərəvizi çiy yemək olarmı?


Kərəviz dadından asılı olaraq müxtəlif üsullarla bişirilə və ya çiy istehlak edilə bilən tərəvəzlərdəndir. Tərkibindəki yüksək lif tərkibi sayəsində uzun müddət tox saxlama xüsusiyyətinə malikdir. Kərəviz çiy yeyilə bilər. Yaxşı təmizlənən və tez-tez salatlara əlavə olunan kərəvizi çiy necə yemək olar?
İsterseniz, kərəviz çiy halda da istehlak edilə bilər. Çiy kərəviz birbaşa və ya salat kimi yeyilə bilər. Çiy kərəviz salatını hazırlamaq üçün kərəviz rəndələnir. Birbaşa bu şəkildə və ya zeytun yağı, qatıq kimi maddələr əlavə edilərək hazırlana bilər. Ən vacib məqam kərəvizin qaralmamasıdır. Kərəviz bir neçə dəqiqəyə qara rəngə çevrilə bilən tərəvəzdir. Ehtiyat tədbiri olaraq qabığı soyulmuş kərəviz limonlu suda saxlanılır. Beləliklə, qaralmanın qarşısını almaq mümkündür.


Kərəviz sapı necə istifadə olunur?


İstənilən formada və istənilən formada istehlak edilə bilən kərəviz sapı müxtəlif reseptlərlə də hazırlana bilər. Kərəviz kökü kərəviz yeməklərinə əlavə oluna bilər, həm də salatlara əlavə edilə bilər. Kərəviz sapının ən çox istehlak edilən forması kərəviz suyudur. Arıqlamaq istəyənlərin pəhrizlərində istifadə etdiyi detoks sularının bir qismi də kərəvizlə hazırlanır. Heç bir qidada olduğu kimi kərəvizin birbaşa zəiflədici xüsusiyyəti yoxdur, ancaq arıqlamaq istəyənlərin diyetisyen həkimə müraciət edərək diyetinə əlavə edə biləcəyi bir qidadır. Kərəviz sapından hazırlanan kərəviz suyunun məlum faydalarından bəziləri aşağıdakılardır:
  • Enerji verir.
  • Qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edir.
  • Sinir sisteminin qoruyucu xüsusiyyətlərinə malikdir.
  • Gərginliyi tarazlaşdıran xüsusiyyətə malikdir.
  • Bağırsaqları işləyir və təmizləyir.
  • Dəri ilə bağlı problemlərə də yaxşı təsir etdiyi bilinir.
  • Ürək dostudur.

Kərəvizin faydaları nələrdir?


Daha çox gövdəsindən hazırlanan yeməyi ilə tanınan kərəvizin yarpaqları, toxumları, gövdəsi, gövdəsi və suyu istehlak edildikdə insan orqanizmi üçün son dərəcə faydalıdır. Kərəvizin məlum faydalarından bəzilərini aşağıdakı kimi sadalamaq olar:
  • Xolesterolu tarazlamağa kömək edir.
  • Həzm sistemi üzərində işlədiyi bilinir.
  • Bağırsaqlara sakitləşdirici təsir göstərir.
  • Bədəni mümkün iltihablardan qoruyur.
  • Tərkibində yüksək lif olduğu üçün uzun müddət toxluq hissi verir.
  • Damar sağlamlığını qoruyur.
  • Xərçəng hüceyrələrinə qarşı mübarizə apardığı bilinir.
  • Mədə problemlərinə qarşı təsirlidir.
  • Tərkibindəki vitaminlərlə orqanizmin müqavimətini artırır.
  • Bu da diabet xəstələrinin üstünlükləri arasındadır. Tərkibindəki minerallar və vitaminlər diabetin inkişafının qarşısını alır.
  • Dərini qoruyur və canlandırır.
  • Çox ağrılı menstruasiya keçirən qadınların üstünlükləri arasında olan bir qidadır. Ağrıları minimuma endirir.
  • Tərkibində bol miqdarda K vitamini var. Bu şəkildə sümük sağlamlığı üçün də faydalıdır.
Saglamolun.Az
Tarix: 17 fevral 2024
Baxış: 106

Gender.az © Xəbərlərdən istifadə zamanı hiperlinklə istinad olunmalıdır.

Bizi izləyin:
İnstagram: Gender
Facebook: Gender

Xəbəri paylaş