Mədəaltı vəzin işi çox vaxt zidd qidaların birgə qəbulundan yaranır.
Dietoloq Aleksey Kabanov insanın öz mədəaltı vəzinbi qəsdən, bilərək necə məhv etdiyini izah edib.
“Çox insan mədəaltı vəzinin dəyərini bilmir, elə hesab edirlər ki, əsas orqan beyin, ürəkdir. Amma mədəaltı vəz həm mürəkkəb, həm də vacib orqandır.
Mədəaltı vəz insulin və qlükaqon hormonu hasil edir, qanda şəkəri tənzimləyir, qidanı parçalayan fermentlər buraxır.
Biz ağzımıza aldığımız yemək və içki ilə özümüz də bilmədən orqana zərər vururuq.
Məsələn, qızarmış ətlə alkoqol, ət bu vəzi öldürür.
Heyvani qidalarda çox miqdarda doymuş yağ turşuları var, onları həzm etmək üçün mədəaltı vəz fermentləri lazımdır. Bu tapşırıqla mədəaltı vəz gəlir. Xüsusən soyuq ət qidaları, boyat ət və emal edilmiş ət məhsulları çox təhlükəlidir.
O ki, qaldı alkoqola, hətta onların ən zəifi də vəzin normal funksiyasına mane törədir.
Əgər bir insan eyni anda çox miqdarda ət və içki qəbul edirsə, eləcə də uzun müddət az içib, qəfildən dozanı qaldırırsa, orqan üçün ölümcül təhlükəlidir.
Qazlı su, rəng və şəkərin birləşdiyi içkilər dəfələrlə içildikcə mədəaltı vəzini sıradan çıxarır. Məsələn, uşağa qazlı şirin su ilə kabab vermək olmaz. Araqla kabab yemək olmaz.
Belə qidaları yedikcə, vəz insulini daha çox hasil edir, sonradan onun çatışmazlığına gətirib çıxarır”. \\Medicina.Az