Xəbər lenti
Reklam
Bədən üçün enerji mənbəyi - Kökəltmir, idmançılar üçün isə ÇOX VACİB

Tunanın tərkibində yağda həll olunan A, E və D vitaminləri, həmçinin fosfor, dəmir, kalsium, selen və yod kimi bir çox mineral var. Selenium, yodla birlikdə, tiroid hormonlarının sintezi üçün lazımdır və insanın immun sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Konservləşdirilmiş ton balığı faydalı xüsusiyyətlərə görə demək olar ki, təzə ton balığı qədər yaxşıdır. Lakin yemək hazırlayarkən bu konservlərin tərkibində yüksək duz və yağ olduğunu nəzərə almaq lazımdır. ️ Bu məhsulu həftədə bir və ya iki dəfədən çox olmayaraq istehlak etmək tövsiyə olunur. Fakt budur ki, tuna ağır metalların, xüsusən də civənin hissəciklərini toplayır.
Tunanın sağlamlıq faydaları bu ləzzətli balıqda olan vitaminlərin, mineralların və üzvi birləşmələrin təsirli tərkibinə aid edilə bilər. Bunlara antioksidantlar və doymuş yağ və natrium olmayan protein daxildir. O, həmçinin selenium, fosfor, dəmir, maqnezium və kaliumun təsirli səviyyələrinə malikdir.
Suda (duzsuz) qablaşdırılan və qurudulmuş 165 q yüngül tuna balığında olanlar:
  • Kalori: 191
  • Yağlar: 1,4 q
  • Natrium: 83 mq
  • Karbohidratlar: 0 q
  • Lif: 0 q
  • Şəkər: 0 q
  • Zülal: 42 q
Gördüyünüz kimi, tərkibində karbohidrat, lif və şəkər yoxdur. Omeqa-3 yağ turşularında yüksəkdir, lakin ümumilikdə yağda azdır və "yüngül" tuna balığının hər qutusunda 2 qramdan azdır. Bununla belə, tuna balığının müxtəlif növlərində fərqli miqdarda yağ var.Zülalla çox zəngin bir balıqdır. Bir qutu tuna balığı bütün vacib amin turşuları ilə 42 qram tam protein təmin edir.
Tunada kalsium, fosfor, kalium, sink, B vitaminləri, selen və xolin var. Digər konservləşdirilmiş qidalar kimi, natriumda yüksək ola bilər. Az natriumlu və ya duzsuz məhsulları tapmaq üçün qida etiketlərini müqayisə edin.
Tunaya aid edilən ən ümumi sağlamlıq faydası, bəlkə də ürək sağlamlığına əhəmiyyətli təsiridir. Ürək xəstəliklərinin azaldılmasına gəlincə, bu balıqda Omeqa-3 yağ turşularının və arteriyalarda və qan damarlarında LDL və ya pis xolesterinin azalmasına kömək edən yüksək Omeqa-6 yağ turşuları var.
Bundan əlavə, bu balığı seçsək, adətən doymuş yağları yüksək olan qidaları əvəz edir ki, bu da ürək xəstəlikləri riskini daha da azaldır.
İltihab əleyhinə Omeqa-3 yağ turşuları qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edə bilər. Tunada olan kalium damarları genişləndirir və qan təzyiqini aşağı salmaq üçün çox yaxşıdır. Hipertansiyonun azaldılması ürək-damar sistemindəki gərginliyi azaltmaqla sağlamlığınızı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər. Bu, infarkt və vuruşların, eləcə də ateroskleroz kimi vəziyyətlərin qarşısını almağa kömək edəcəkdir.
Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan ton balığı yaşa bağlı makula degenerasiyası kimi göz xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün əla seçimdir. Korluq da diabetik ağırlaşmalarla əlaqədardır və bu balıq diabetik retinopatiya şansını azaltmağa kömək edə bilər.
Tuna iltihab əleyhinə vitaminlər və minerallar sayəsində iltihabı azaldaraq bədənin ümumi stress səviyyələrini aşağı saxlaya bilir. Bütün bədəndə iltihabın azalması bütün orqanların daha yaxşı işləməsini təmin edir. O, həmçinin dünyada milyonlarla insana təsir edən artrit və qut kimi iltihablı xəstəliklərin qarşısını alır.
Buna görə də ağır məşqdən sonra əzələlərini bərpa etməli olan idmançılar üçün pəhrizlərdə tövsiyə olunur. \\Saglamolun.Az
Tarix: 11 sentyabr 2023
Baxış: 154

Gender.az © Xəbərlərdən istifadə zamanı hiperlinklə istinad olunmalıdır.

Bizi izləyin:
İnstagram: Gender
Facebook: Gender

Xəbəri paylaş